top of page

Seiki

Seikin (tai seiki sohon) juuret ovat shiatsussa, mutta se poikkeaa shiatsusta sekä tekniikaltaan että vaikutukseltaan. Seiki ei ole niinkään kehoterapiaa, vaan seikin tavoitteena on luoda syvä yhteys hoidettavaan ihmiseen, jolloin tämä voi paremmin tunnistaa ja vapauttaa kehon ja mielen vääristymiä.

Seikihoito on syvärentouttava kokemus, ja hoidon aikana terapeutti voi taitavan havainnoinnin ja kosketuksen kautta auttaa asiakasta huomaamaan ja päästämään irti vanhoista, usein haitallisista ajatus- tai käyttäytymismalleista.

Seikin kehittäjä, Kishi Akinobu, opiskeli ja harjoitti shiatsua parhaiden opettajien johdolla Japanissa 1960-luvulta lähtien. Seikissä on vaikutteita shintolaisuudesta, jonka mukaan kaikki olennot ja ilmentymät maailmassa ovat osa yhtenäistä kokonaisuutta, ja Kishin halu löytää totuus ihmisyydestä ja sen yhteydestä tähän suurempaan kokonaisuuteen johti seikin syntyyn. Seiki on vielä vähemmän tunnettu terapiamuoto, mutta se kasvattaa suosiotaan sekä Euroopassa että muualla maailmassa.

Syvärentoutus kosketuksen avulla

Mitä hoidon aikana tapahtuu?

Seikihoito tehdään lattialla pehmeän maton (futonin) päällä ja hoito tehdään vaatteiden läpi. Shiatsusta poiketen hoidon alussa ei tehdä hara (vatsa) -diagnoosia, vaan hoitaja tarkkailee olemustasi ja hengitystäsi ennen kosketusta.

Hoidon aikana käydäään läpi eri kehon alueita, esim. vatsa, jalat, pää ja hartiat. Hoito aloitetaan kehon etupuolelta, ja jatketaan selkäpuolella, joskus myös istuma-asennossa. Seikissä ei ole varsinaista tekniikkaa tai 'kataa' eli liikesarjaa (tai tässä tapauksessa hoito-ohjelmaa), vaan jokainen hoitokerta on ainutlaatuinen kokemus, juuri tähän hetkeen sopiva. 

Hoidon aikana kannattaa vain rentoutua ja päästää irti ajatuksista ja odotuksista, sillä nämä aiheuttavat turhaa jännitystä. Muutos tapahtuu usein päästämällä irti ennakko-odotuksista.

•  On hyvä olla syömättä raskasta ateriaa n. pari tuntia ennen hoitoa

•  Pue ylle mukavat, väljät vaatteet - esim. verkkarit, pitkähihainen t-paita ja sukat

•  Hoidon jälkeen kannattaa juoda runsaasti vettä

•  Jos mahdollista, vältä raskasta liikuntaa tai muuta aktiviteettia hoidon jälkeen

bottom of page